söndag 29 mars 2015

Den kooperativa drömmen

Så som det alltid är, är det när man är som mest trött, som de bästa insikterna kommer. När alla ens sköldar är nere som man tillåter sig verkligen se vad man vill eller är.

Väldigt pretentiös inledning egentligen för att skriva ner och dela med sig att av alla bolagsformer som jag stött på så är kooperativet som idè den mest attraktiva. Jag personligen har alltid dragits till iden att starta eget. Det som hat stoppat mig är att jag har idéerna och viljan men saknar ekonomitänkandet. Jag kan inte sköta en ekonomi. Det skulle ta så mycket tid och kraft av mig så jag inte skulle orka med att göra det jag vill göra med ett företag. Jag skulle vilja var drömmaren i ett företag, inte den praktiska. Så jag skulle behöva en praktiker med mig i företaget. För det jag vill göra är starta ett kulturföretag.

Där kommer ideen om kooperativet in. För efter en snabb sökning på nätet med en av deras största källa som just källa så får jag en bild av kooperativet som en organisation med samhällsnytta, demokrati och inkluderande grundsyn. Det gilla jag!! Att pengarna ska vara ett medel, inte ett mål, är en syn som jag älskar. Jag har svårt att försona mig med det rådande ekonomiska system vi har idag men har personligen inte ett bättre förslag. Så ifall jag kan vara med att skapa en organisation som använder sina ekonomiska medel på ett mer mänskligare sätt skulle vara underbart.

Så att starta ett kooperativ för att kunna arbeta med mitt skapande på heltid är en dröm jag kommer leka med ett bra tag framöver. Förhoppningsvis kunna göra verklighet av den också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar