onsdag 25 mars 2015

Böcker, konst och nya projekt


Att jag har mina intressen där jag har passerad gränsen från intresse till att hamna i zonen som kallas nörderi är inte något nytt för någon. Men det är okej. Det är bara en bra grej. Jag tror inte på renässansidealet om att kunna mycket i många områden. I dagens samhälle, där det finns så mycket tillgång till så mycket information, tror jag att det inte går att vara en renässansmänniska.

Med det sagt så vill jag berätta att jag nyss läst en riktigt bra bok som kändes väldigt relevant med ett projekt jag själv håller på med. Det är boken som ligger i den undre bilden. Den låter inte så dramatisk som titeln vill ge sken men den är av vikt ändå. Dan Jönsson har reflekterat över de 10 största konstskandalerna under de första 10 åren av 2000-talet. Bland annat Vilks muhammedhundar, Anna Odells låtsaspsykos och den skandal några mangabilder skapade. Jag fann den intressant då jag själv har börjat med ett skrivprojekt där jag reder ut mina egna tankar runt kons, poesi och kulturs roll i samhället. Något jag började med när jag skrev om konst förra veckan i denna blogg. Riktigt bra skriven essäbok av kulturskribenten Dan Jönsson.

Den första bilden är en bok om Freud med sjysst designad omslag. Jag har haft turen att personer lagt upp dokumentärer om konst från BBC på youtube. Jag märkte att Freud`s namn dök upp väldigt mycket när de talade om konst och litteratur från det tidiga 1900-talet. Då jag verkligen vill förstå den så insåg jag att jag är tvungen att läsa något om Freud och den mannens insats i vetenskapen. Och den här boken verkade lagom lätt att börja med.

Det var det jag ville berätta för idag.

Peace för böveln

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar