lördag 22 november 2014

Jag lär mig, jag lär mig

Även när man är i en situation där man inte tror att man lär sig något och man inte hinner med och känner sig dum så kommer det stunder som bevisar att man visst har lärt sig.

För någon dag sedan, när jag försökte somna, så upptäckte jag att jag låg och analyserade en av mina favoritserier, battlestar galactica. Inget speciellt med det för sig själv. Det som var speciellt att jag helt plötsligt kom på att den serien är ett modernt exempel på antika Greklands heroiska epik.

Exempel på heroiska epos från den tiden är Iliaden och Odysséen. Något vi läste i andra delkursen på Litteraturvetenskap A.  

Det finns redan under en ytlig analys många av de element som krävs i ett heroiskt epos i BSG. Baltasar Gaius är ett bra exempel på karaktär med hybris, gudar är närvarande, Gaius är även den karaktär som genomför en katabasis när han är fången hos Cylonerna. Flera personer som genomgår ate presenteras osv osv osv. En stor skillnad är att i till exempel odyssen genomgår en hjälte allt medans i BSG genomgår flera karaktärer de drag som ska finnas i Heroisk Epik.

Att veta att jag har tagit till mig kunskap på sättet så jag kan få insikter om sådana här sak är fan coolt. Så coolt så jag förmodligen kommer skriva en analys om BSG från ett heroiskt epos-perspektiv när jag finner orken att göra det ordentligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar