söndag 1 juni 2014

Motsägelser och mentala konflikter

Att försöka formulera tankarna nu det är långt punkt då jag borde gått och lagt mig är lite mer tuffare. Eller rättare sagt att börja iallafall men jag vill försöka innan tanken flyr mitt sinne.

Det handlar om att tillhöra vad som kallas underjordskultur eller avantgarde eller motkultur eller hur man nu vill kalla det. På vissa sätt vill jag tillhöra den sortens kulturutövning som kan vara onormativ och hålla på inom scener som är små och oetablerade för det är där som det kan lekas mer med vad som skapas. Mindre regler och förväntningar om vad som skapas är väldigt viktigt för mig för då kan jag verkligen göra det jag själv vill göra. Men jag vill även kunna leva på det så där skapas det en konflikt. För då måste jag skapa sådant som människor vill ha eller förväntar sig att jag ska skapa. Och då går det ju emot det som är så speciellt med underjordisk konst.

Och jag vet att det jag skriver här är emot det jag skrev i inlägget "släng allt, gör om" där jag vill starta om allt och få slut på ismer och benämningar. Snacka om att säga emot sig själv på många sätt. Men på sätt gör jag inte det ändå. För det är ju de regler som finns i allt som blivit ismer som jag inte gillar. Det försöker få fram är att när iden blir en ism så blir det lätt att den blir dogmatisk och det blir bestämt att konst måste göras på ett visst sätt för att kallas konst. Och det gäller allt annat också när det kommer till att tolka omvärlden. Så fort det blir en ism, religon eller politiskt inriktning är det lätt att det blir dogmatiskt och det gillar jag inte. Hur kan det skapas nytt och vara dynamiskt ifall det är dogma?

Men det är som någon har sagt någon gång, kommer inte ihåg vem, att du måste kunna reglerna för att bryta reglerna och på sätt slå ditt eget sinne fri och se vad du kan göra och vem du verkligen är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar