tisdag 22 april 2014

Ventilering av åsikter...

Några tankar som kanske kan reta några men jag hoppas verkligen att jag kan formulera dem så att de inte är för mycket retsamma utan tas för vad de säger.

En grej som stört mig är att säga att våld mot kvinnor och våldtäkt är ett mansproblem. Inte för att de inte är ett problem. De är verkligen ett problem. Våld överhuvudtaget är ett problem i ett så kallat civiliserat samhälle. Det är ordet mansproblem. För jag kan nog inte definiera vad som gör en till en man men att våldta någon och att slå någon för att utöva någon form av makt och förtryck är definitivt inte en sådan sak. Tvärtemot. I min värld diskvalificerar det dig till att kallas man. Enligt mig så är det ett samhällsproblem, inte ett mansproblem, även om det är "män" som gör det. Som en kompis sa det: jag vill inte kopplas ihop med dessa människor som göra dessa saker för jag som man kan inte säga att det är en manlig sak att göra. Det är inte del av vad manlighet är. För det är något som jag som man inte skulle kunna göra. Och är så säker jag kan bli på något, att de flesta män tänker som jag.

Men vill betona: jag håller med att det är något som inta ska få hända. Det är fel på alla sätt och fel.

För från det synsätt jag har det så att så länge vi skapar ett "vi mot dem"-problem så är det ett hinder från att lösa det hela. Allt handlar om att gå ihop och göra det vi kan. Och ja, jag har sagt att jag kan bara stå för mina handlingar och har ansvar för mitt liv. Men som jag försökt förklara så är de i min närhet också "jag" på ett svårförklarat sätt. jag vill att de i min omgivning ska ha det så bra som möjligt för det gör att jag också mår bra när jag är med dem. Så vi slutar tänka i termer som kvalificeras in som "vi mot dem" så har vi kommit långt. Jag har även tänkt så och tänker så fortfarande rätt så ofta. Så det handlar att vi kommer till ett "vi tillsammans"-lösning.

Och tror att vi måste börja i våran närhet, inom oss själva och inte bara skylla ifrån oss och säga att det är någon annan som ska lösa det. För löser vi inte våra egna problem först så kan vi inte lösa andras problem. Så att säga att jag som man ska lösa ett problem som händer i umeå först istället för att lösa mina egna problem och de problem som finns i det samhälle jag bor i känns inte som en grej jag kan göra. Jag kan försöka mitt bästa att göra det jag kan göra här så kan det sprida sig som ringar på vattnet. Och ifall alla gör samma sak så behövs det inte att åka någonstans för att lösa något någon annanstans för de har fixat sina problem själva.

Och tror även att man inta kan separera olika problem från varandra. Våld mot kvinnor, rasism, fattigdom,en ickefungerande vård och kriminalitet. alla de problemen har en gemensam punkt. Vad det är och vad vi kan göra är inte något jag kan svara på, hur mycket jag önskar. Men går vi ihop tillsammans kan vi nog lösa det problemet också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar