lördag 5 april 2014

second try

Det som jag inatt försökte ge mig på gör jag nu ett nytt försök på. Mycket för att lyckas komma vidare med det i min egen hjärna.


Det handlar mycket om hur vi människor vill ha någon form av struktur i våra liv för att kunna hantera världen omkring oss. Ett sätt för våra medvetanden att tolka verkligheten så vi kan hantera den. Vissa är bra saker. Så som att vi odlar bra relationer med våra medmänniskor, utvecklar våran förmåga till att känna positivt för andra kännande varelser osv. Sen har vi de negativa sidorna av det. Hat, elakhet osv. 

Och med sociala konstruktioner menar jag när dessa grejer kommer upp i större sociala sammanhang. Blir drag os de stora massorna. Inget som inte har sagts förut med andra ord.

Det var att jag igår fick ett blänk i min skalle där jag förstod detta. Jag hade bara inte tänkt på det för det var så självklart, så nära. Sånt som man lätt missar. 

Så enligt mig: allt som är problematiskt i relationerna mellan människor grundar då sig alltså i att de mindre bra sidorna hos oss får vara dominanta. Det är lätt att skylla på andra och säga att de är orsaken till våra problem. Jag är skyldig till detta. Förmodligen är vi alla skyldiga till detta någon gång under våra liv. Och så är det lätt att förstora det och helt plötsligt leder det till förtryck, rasism och en hel del andra ismer och tankegångar som inte är de mest produktiva tankegångarna i vårt samhälle.

Då är det tur att det finns det och de som gör att jag hela tiden vill och försöker hålla till den utveckling som leder till att jag blir mer mogen och utnyttjar de mer positiva sidorna av livet. För det är ju de som motverkar de dåliga och som ringar på vattnet, för att använda en klyscha, sprider sig och bidrar till att jag gör min del i att det blir bättre. Jag hoppas det iallafall. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar